Semnalele unei prietenii nepotrivite
Semnalele unei prietenii nepotrivite
Prietenia este una dintre cele mai frumoase relaÈ›ii, care se pot realiza între două personane. Libertatea de a alege să rămâi sau să pleci, dintr-o astfel de relaÈ›ie, pentru orice motiv, oferă autenticitate acestui tip de raport. Dacă simÈ›i nevoia să te distanÈ›ezi, ar trebui să poÈ›i discuta acest lucru deschis È™i să nu suferi consecinÈ›e, pentru alegerea făcută. Cum ar trebui să ne simÈ›im într-o relaÈ›ie de prietenie sănătoasă: să fim acceptaÈ›i pentru ceea ce suntem, să ne simÈ›im apreciaÈ›i, să fim siguri că orice critică este constructivă, să primim ajutor necondiÈ›ionat, în caz de nevoie, etc.  
Semnalele unei prietenii nepotrivite:
VorbeÈ™te urât despre tine 
Un prieten adevarat îți va lua întotdeauna apararea în fața acelora care te vorbesc de rău. Nu va încuraja niciodată o discuție în care se vorbește în sens negativ, despre tine.
Te demoralizează
DiferenÈ›a dintre critica constructivă È™i cea care are rolul de a te demoraliza, este uriașă. Felul în care amicul È›i se adresează poate fi un indicator. Prietenul are grijă ca sfatul său să te ajute să ieÈ™i dintr-o situaÈ›ie dificilă, pe cand un fals prieten va atrage atenÈ›ia asupra greÈ™elii pe care ai facut-o È™i te va expune în faÈ›a celorlalÈ›i. 
Este mincinos
Persoanele care și-au făcut un obicei din a nu spune adevărul, nu sunt demne de încredere! Dacă prietenul tău își minte adesea părinții sau cunoscuții, acest lucru ar trebui să te pună pe gânduri și chiar să reconsideri relația pe care o ai cu o astfel de persoană.
Este tot timpul moracănos
O prietenie care nu îți aduce bucurie, nu este una potrivită. Starea de nemulțumire permanentă este nesănătoasă. Fiecare dintre noi are și momente mai puțin fericite, care pot fi împărtășite cu cei apropiați, dar nu trebuie să împovăreze constant pe cei ce ne stau alaturi. O relație sănătoasă are și momente care ne dau o stare de bine.
Este supărăcios
Un indiciu că te afli într-o relaÈ›ie nesănătoasă de prietenie este faptul că amicul tău se supără adesea pentru nimicuri È™i întrerupe comunicarea pe perioade lungi de timp, neoferindu-È›i ocazia să-È›i argumentezi poziÈ›ia.  Fii sigur că o astfel de persoana este mai preocupată de propriile-i sentimente, decât de relaÈ›ia dintre voi.
Nu-ți este alături la nevoie
Prietenia este despre fericire împărtășită È™i ajutor reciproc. Dacă în momentele tale dificile, îți întoarce spatele È™i nu are disponibilitate, atunci este momentul să renunÈ›i la aÈ™a numitul prieten. 
O prietenie nepotrivită  îi afectează deopotiva pe ambii protagonisti. AÈ™adar atenÈ›ie cu cine te însoÈ›eÈ™ti!
ConsecinÈ›ele unei astfel de relaÈ›ii sunt: 
  • ÃŽndepărtarea persoanelor din anuraj
  • Riscul de a fi catalogat greÈ™it
  • Scăderea stimei de sine
  • Stare permanentă de nemulÈ›umire
Autor: Psihopedagog Adelina Ilie
Dezvoltat de WEO