Semnalele unei prietenii nepotrivite
Semnalele unei prietenii nepotrivite
Prietenia este una dintre cele mai frumoase relații, care se pot realiza între două personane. Libertatea de a alege să rămâi sau să pleci, dintr-o astfel de relație, pentru orice motiv, oferă autenticitate acestui tip de raport. Dacă simți nevoia să te distanțezi, ar trebui să poți discuta acest lucru deschis și să nu suferi consecințe, pentru alegerea făcută. Cum ar trebui să ne simțim într-o relație de prietenie sănătoasă: să fim acceptați pentru ceea ce suntem, să ne simțim apreciați, să fim siguri că orice critică este constructivă, să primim ajutor necondiționat, în caz de nevoie, etc.  
Semnalele unei prietenii nepotrivite:
Vorbește urât despre tine 
Un prieten adevarat îți va lua întotdeauna apararea în fața acelora care te vorbesc de rău. Nu va încuraja niciodată o discuție în care se vorbește în sens negativ, despre tine.
Te demoralizează
Diferența dintre critica constructivă și cea care are rolul de a te demoraliza, este uriașă. Felul în care amicul ți se adresează poate fi un indicator. Prietenul are grijă ca sfatul său să te ajute să ieși dintr-o situație dificilă, pe cand un fals prieten va atrage atenția asupra greșelii pe care ai facut-o și te va expune în fața celorlalți. 
Este mincinos
Persoanele care și-au făcut un obicei din a nu spune adevărul, nu sunt demne de încredere! Dacă prietenul tău își minte adesea părinții sau cunoscuții, acest lucru ar trebui să te pună pe gânduri și chiar să reconsideri relația pe care o ai cu o astfel de persoană.
Este tot timpul moracănos
O prietenie care nu îți aduce bucurie, nu este una potrivită. Starea de nemulțumire permanentă este nesănătoasă. Fiecare dintre noi are și momente mai puțin fericite, care pot fi împărtășite cu cei apropiați, dar nu trebuie să împovăreze constant pe cei ce ne stau alaturi. O relație sănătoasă are și momente care ne dau o stare de bine.
Este supărăcios
Un indiciu că te afli într-o relație nesănătoasă de prietenie este faptul că amicul tău se supără adesea pentru nimicuri și întrerupe comunicarea pe perioade lungi de timp, neoferindu-ți ocazia să-ți argumentezi poziția.  Fii sigur că o astfel de persoana este mai preocupată de propriile-i sentimente, decât de relația dintre voi.
Nu-ți este alături la nevoie
Prietenia este despre fericire împărtășită și ajutor reciproc. Dacă în momentele tale dificile, îți întoarce spatele și nu are disponibilitate, atunci este momentul să renunți la așa numitul prieten. 
O prietenie nepotrivită  îi afectează deopotiva pe ambii protagonisti. Așadar atenție cu cine te însoțești!
Consecințele unei astfel de relații sunt: 
  • Îndepărtarea persoanelor din anuraj
  • Riscul de a fi catalogat greșit
  • Scăderea stimei de sine
  • Stare permanentă de nemulțumire
Autor: Psihopedagog Adelina Ilie
Dezvoltat de WEO